Duru buyuyor..

Lilypie Fourth Birthday tickers

10 Haziran 2010 Perşembe

Çocuk parklarında sigara içilmesin!

Duruyu yaklaşık 1 aydır her akşam sitenin parkına götürüyoruz. Çok sevinerek gidiyor, koşuyor, kaydırağın merdivenlerine çıkmak istiyor, parka giriş kapısını açıp kapatıyor, kimi zaman kumlarla oynuyor. Herkesten farklı olarak gözlemlediğim salıncağa ve tattiravalliye hiç binmek istemiyor. Bindirmeye çalıştığımda hemen iniyor.
Bazen kısa süreliğine diğer çocuklarda iletişeme geçiyor ama genelde bağımsız takılıyor. Duru bunları yaparken ben peşinden koşuyorum. Yürümekten koşmaya geçiş sürecindeyiz o yüzden kontrolsüz koşuyor, tam düşecekken yada çarpacakken son anda(yüreğim ağzımda) yakalıyorum.

Gelelim başlık konusuna. Ben Durunun peşinde pervane dolanırken çocuğu daha büyük olan anneler/bakıcılar parktaki oturma yerlerine oturup sigaralarını içerek dertleşiyorlar. Park dediğimde o kadar küçük bir yer ki 2 salıncak 1 tattıravalli 1 kaydıraktan oluşuyor. Duru, 3 gün önce elinde sigara olan bir annenin önünde durdu ve dikkatli bir şekilde bakmaya başladı... Değişik geldi, daha önce hiç görmediği için ilgisini çekti. İlerleyen günlerde üfleyince duman çıkaran, ağıza konulabilen bu şey umarım daha fazla dikkatini çekmez.

Ben parka ilk gittiğim günden beri bu durumdan rahatsızım. Sigara içen anneler veya bakıcılar 3-5 kişi olduğunda oldukça fazla duman çıkıyor, rüzgar olduğunda külleri bizlerin, çocukların üzerine savruluyor. Bu gerçekten hoş olmayan bir görüntü yaratıyor ve bu durumun farkında olmak istemediklerini düşünüyorum. Ayrıca açıkça söylemeliyim ki; 15 aylık kızımın bu yaşta sigara ile tanışmasını, seyretmesini, bunu beynine kaydetmesini uygun bulmuyorum. Ben sigarayı bağımlılık olarak görmüyorum. Eğer evde içilmiyorsa parklarda da içilmemeli.

5 yorum:

  1. Keşke uyarsaydın o kişileri, belki yaptıklarının farkına varırlardı!! Ozaman da saçma bir savunmaya geçebilirler burası açık alan gibi, ama burası çocukların oynadığı bir açık alan olduğunu bir daha yinelersin belki. Zaten anlamak isteyen anlar herhalde.İsteğini sonuna kadar destekliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Seninde dediğin gibi burası açık alan şeklinde tepki göstereceklerini düşünüyorum, keza evde sigara içemediği için günün büyük bölümünü parkta geçiren bakıcılar var. Aslında dediğin gibi uyarmak(en azında denemek) yada site yönetimi ile konuşup tabela gibi bişey astırmak çok iyi olur. Aklın yolu bir sonuçta çocuk parkında sigara içilmesi ne kadar uygun?

    YanıtlaSil
  3. ne kadar kötü bir durum ya :( çocuk bakmaya karar veren birinin hayatında sigara olmaması gerektiği gerçeğini bilmesi gerekiyor. Anneler nasıl müsade ediyorlar onu da anlamıyorum. Bakıı görüşmelerinde bana gelenler şöyle diyor günde 3 tane sigara içereim onu da balkonda içerim. Bunu söyleyebilmelerine o kadar şaşırıyorum ki:( Ama bu ülkede çocuklarımızı sigaradan kaçırmak o kadar zorki:(

    YanıtlaSil
  4. anneyazar söylediklerine birebir katılıyorum. çocukken babam sigara içtiği için biz yıllarca pasif içici olmak zorunda kalmıştık. biraz daha bilinçlendiğimizi düşünüyorum ama yeterli değil.

    YanıtlaSil
  5. Evet gerçekten de insanlar bu konuda malesef çok vurdum duymaz olabiliyorlar ne yazıkki

    YanıtlaSil