Duru buyuyor..

Lilypie Fourth Birthday tickers

9 Aralık 2010 Perşembe

21.Ay Aktivitelerimiz

Bu aralar sık sık montessori çalışmaları yapıyoruz. Tepsilerimiz her daim hazır duruyor. "Duru, mısırlar ile çalışma yapmak ister misin" diyorum. Hemen "ivet" diyor. Tepsimizi alıyorum başlıyoruz çalışmaya. Dökülen tane olduğunda toplayıp tabağa koyuyor. Su dökülürse döküldü diyor süngeriyle siliyor. Konsantre bir şekilde uzun süre oynuyor. Kaşıkla aktarma yerine kaptan kaba boşaltmak bu sıralar daha çok hoşuna gidiyor. Fasulye, mısır ve yeşil mercimekleri kullanıyoruz.

3-4 gün önce malzemelerinin hazır olduğu farklı bir tepsi hazırlayayım dedim. Minik sürahi, huni ve ucu dar vazoyu bulup tepsiye koydum, suyu ekledim. Duru'ya gösterdim sonra denemesi için ona verdim. Başlarda huniyi koymayı unuttu ve ucu dar kaba suyu dökmeye çalışırken etrafa döküldü. Huniyi koymayı unuttuğunu düşündüğüm için bir kaç kez hatırlattım "huni burda baak" diye ama hiç oralı olmadı. Öyle bir kaç kez daha deneyince su bitti, tepsi su doldu ben gidip suyu lavobaya döktüm. (Duru ile birlikte dökmem gerekiyormuş, onu bu sabah okudum) Dün akşam aynı çalışmayı yine yaptık bu sefer huniyi kullanmayı unutmuyor. Ben hiç müdahale etmiyorum onu öyle bırakıp başka odaya gittim geldiğimde süngerle halıya dökülen suyu siliyordu. Döküldü mü dedim döküldü dedi. Vazodan sürahiye dökerken su "boing boing" diye ses çıkarınca mutluluktan uçuyor. Boing boing diyor gülüyor. Soslukların ve küçük bardakların altına kaydırmaz yapıştırmıştım. Duru onları çıkardı. Bende tepsiye göre kesip koydum. Yapıştırmama gerek kalmadı tutunduğu için kaymıyor.

Oyun hamurları ile oynamaya başladık. Oldukça keyifli oluyor. Montessori çalışmaları yaparken nasıl çağırıyorsam yine aynı "Hamurlarla oynamak ister misin" diyorum "ivet" diyor. Ben minik merdane ile açıyorum o merdaneye yapışmış hamuru alıyor, sonra kurabiye kalıplarını bastırıyor ve çıkarıyor hamuru. Ben minik yuvarlaklar yapıyorum oda kalıptan çıkan hamurun üstünü süslüyor. Bazen bilezik bazen balık yapıyoruz. Başlarda hamuru bastıramıyordu şimdi öğrendikçe elinde bişeyler yapmaya başladı.

Hafta sonu kek yaptık beraber, sıvı yağ ve sütü bardaktan kabın içine döktü ve unu kaşıkla ekledi. Kendi yaptığı için olacak ki fırından çıkar çıkmaz yemek istedi.

Duru çıkartma yapıştırmayı çok seviyor, meraklı minik dergisinde yapabildiğimiz tek aktivite o. Gerçi söylenen yerlere yapıştırmıyor, başka boş bir kağıda yada dolaplara. Bundan yola çıkarak renkli elişi kağıtlarında ve tutkaldan öyle doğaçlama yırt-yapıştır aktivitesi yapalım dedim. Çok hoşlandığını söyleyemem bir kaç tane yapıştırdıktan sonra gerisini ben yaptım. O elinde kağıtları buruşturdu. Ben o kağıtlarıda yapıştırdım ve astık. İlerleyen zamanlarda tekrar denemek üzere topladım.

2 yorum: